vissza a hírekhez

Érdemes devizaszámlát nyitnom ha Németországban dolgozom?

Az elmúlt éves során a készpénzforgalom erősen visszaszorult Németországban. A munkabért a munkáltatók jellemzően utalással fizetik ki a dolgozóknak.

Annak ellenére, hogy ugyan forintos számlára is érkezhet az eurós munkabérünk, mégis több szempontból is érdemesebb devizaszámlát nyitni:

  • sem a számla terhelése, sem a számlára érkező jóváírás esetén nem kell számolni az adott deviza vételi és eladási árfolyama közötti különbözettel akkor, ha a terhelés, jóváírás az adott pénznemben történik
  • a forint folyamatosan értékelődik le, így hasznos lehet, ha a megkeresett bérünk devizában marad, hogy értéktartóbb legyen
  • a megtakarítási és befektetési portfóliónkat így diverzifiákálni tudjuk

Számlanyitás előtt érdemes a bankoktól ajánlatot kérni, mert nem mindegy, hogy hol tartjuk a pénzünket és mennyiért.

Aki indulás előtt Magyarországon nyitott erre a célra devizaszámlát, az egyszerű helyzetben van, azonban ha Németországban szeretne számlát nyitni, érdemes figyelni a részletekre.

Számlanyitáshoz szükségünk lesz az „Anmeldebestätigung” (lakcímbejelentő lap) igazolásra, valamint a személyi igazolványra, és esetenként kérhetik a munkaszerződést is. Németországban a bankszámla nyitása általában díjmentes.

Számos bankot találhat németországban, pl. Postbank, Sparkasse, Sparda Bank, Santander Consumer Bank, Targo Bank. Mi a POSTBANK-ot ajánljuk mindenkinek, mert igen jó az országos lefedettsége és viszonylag egyszerű az ügyintézés.

A számlanyitásnál ügyeljünk arra, hogy VISA vagy MASTERCARD kártyát rendeljünk, hogy Magyarországon is akadálytalanul tudjunk vele fizetni és a számlánkról pénzt felvenni.

A bankszámlanyitáskor mindenképpen jelezzünk az ügyintéző felé, hogy „online banking” szolgáltatást is szeretnénk igénybe venni – ezt nem adják automatikusan. Így telefonról vagy számítógépről is intézhetjük majd bankügyeinket.

Az online banking szolgáltatás használatához szükségünk lesz egy német telefonszámra is. Célszerű a bankszámlanyitást is olyan kísérővel intézni, aki beszéli a nyelvet és ismeri az ügyintézés menetét.

Továbbá választhatunk online digitális bankot is, mint például a Wise, ami mindig közép árfolyamon váltja át a kívánt összeget. A díjak számításában a következő kalkulátor a segítségünkre lehet: https://wise.com/hu/

Bankoljunk mindig körültekintően!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük