vissza a hírekhez

Így változik év elejétől a táppénzes igazolások leadása

2023. január 1-én változik a németországi táppénzes igazolás benyújtásának rendszere. Minden vállalat köteles lesz bevezetni az elektronikus táppénzes igazolást – röviden eAU-t. A korábbi “sárga cédula” így elavulttá vált. A vállalkozások, különböző adatok megadása ellenében az egészségbiztosítási pénztárak központi szerveréről tudják majd lekérni a munkaképtelenségről szóló igazolásokat.

Megbetegedés esetén a következő eljárás lesz érvényes:

  1. Betegség esetén azonnal lépjen kapcsolatba közvetlen felettesével (annál a cégnél, ahol éppen dolgozik), és tájékoztassa őt arról, hogy nem tud munkába állni. Erre azért van szükség, hogy azonnal szervezési intézkedéseket lehessen hozni annak érdekében, hogy a napi munka a lehető legzökkenőmentesebben folyhasson.
  2. Ezt követően azonnal lépjen kapcsolatba a kapcsolattartójával, hogy mi, mint munkáltató is tudjunk a betegségéről.
  3. A következő lépésben, menjen el az orvoshoz.
  4. Az orvosnál tett látogatás után, írjon egy e-mailt kapcsolattartójának, és adja meg a következő adatokat: név, az orvosnál tett látogatás időpontja, munkaképtelenség kezdete, és az Ön munkaképtelenségének várható időtartama (ahogy az orvos azt meghatározta)

Ezekre az adatokra azért van szükségünk, hogy az egészségbiztosítási pénztárak központi szerveréről digitálisan le tudjuk hívni az Ön munkaképtelenségi igazolását.

Tisztában vagyunk azzal, hogy az új eljárás elsőre kissé ismeretlen lehet, de bízunk benne, hogy mindannyian könnyen bele rázódunk ebbe az új rendszerbe.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük